Fagro is onderdeel van

Job Budé
Junior Consultant Data & Digital Solutions

Job Budé is data consultant bij Fagro: “Ik ben me aan het verdiepen in RPA, heel interessant!”

Van een studie filosofie en cognitieve wetenschappen naar een baan als data consultant: voor Job Budé is het een logische stap. Hij heeft het dan ook erg naar zijn zin bij Fagro’s nieuwe business unit Data & Digital Solutions, waar hij sinds januari van dit jaar werkt. “In filosofie zit ook logica, die kun je toepassen op datastructuren. En je bent nieuwsgierig als filosoof. Hoe kun je bijvoorbeeld mensen in hun werk ondersteunen met een technologie zoals AI?”

In zijn vrije tijd speelt hij gitaar, van pop tot rock en heavy metal, en hij doet aan ‘boulderen’ ofwel muurklimmen zonder zekeringen of touwen. Het maakt Job niet direct het type waar je aan denkt bij een filosoof. Toch dateert zijn interesse in filosofie al vanaf de middelbare school. “Eén ding wist ik zeker: in talen was ik niet zo goed. Dus koos ik voor Grieks, want dan hoefde ik geen Frans en Duits te doen. Zo kwam ik in aanraking met Griekse filosofen, daar is het allemaal begonnen”, zegt hij lachend.

Ondertussen is Job twee masters verder: één in filosofie en één in cognitieve wetenschappen. “Tijdens mijn bachelor ontdekte ik dat ik ook wetenschappelijk onderlegd was. De wetenschap leek me iets meer baanzekerheid te bieden dan alleen filosofie”, legt hij uit.

Raakvlakken met beide studies

Cognitieve wetenschappen gaat over alles wat met denken te maken heeft, zegt Job. Daar valt ook computer science onder: hoe je met computers menselijke intelligentie nabootst en ze zo programmeert dat ze menselijke taken kunnen overnemen. Kortom, artificial intelligence of AI. Dit is een van de onderwerpen waar de business unit Data & Digital Solutions en dus Job zich als data consultant mee bezighoudt. Maar ook vanuit de filosofie zijn er raakvlakken met zijn werk. Job: “Ik kijk bijvoorbeeld naar datastructuren. Daar zit allerlei logica in, dat is onderdeel van de filosofie. Het is interessant om mee te denken over data, hoe je data verbetert en schoner maakt en hoe organisaties er beslissingen mee nemen op basis van datamodellen en KPI’s.”

Meerwaarde filosofie

Job solliciteerde bij Fagro enkele maanden nadat hij een traineeship bij een ander detacheringsbedrijf had afgerond. “Na mijn studie ben ik bij dit bedrijf begonnen als trainee software development. Halverwege ben ik geswitcht naar data engineer, maar ook toen was ik enkel bezig met bouwen. Ik wilde het hele traject doen, dus ook het analysestuk. Daarom heb ik op de vacature voor data consultant gereageerd, hoewel ik geen ervaring als consultant had”, vertelt hij. Als filosoof beschikt Job echter over kwaliteiten die hem als consultant goed van pas komen, iets wat Fagro wist te waarderen. “Je leert relativeren en dingen vanuit verschillende perspectieven bekijken. Fagro zag mijn studie filosofie meteen als toevoeging, terwijl het in de sollicitatiegesprekken met andere bedrijven als een hindernis voelde”, aldus Job.

Meer RPA toepassen

Op dit moment zit Job op zijn eerste opdracht, bij een groot pensioenfonds. “Ze hadden iemand nodig als spin in het web tussen allerlei afdelingen die met data te maken hebben en een externe ICT-leverancier. Een verbindende rol dus. Ik help om data uit allerlei documenten te analyseren”, vertelt hij. Daarnaast werkt hij aan een klein project rond robotics process automation of RPA bij het pensioenfonds. Job: “Ik coördineer het project en doe het testen na de oplevering. We willen meer RPA toepassen bij klanten. Ik ben me daarin aan het verdiepen via trainingen van Fagro. RPA gaat voor veel verandering zorgen, in finance en daarbuiten. Het neemt saaie taken over en maakt het werk leuker en interessanter. Dat helpt bedrijven om moeilijk te krijgen mensen te behouden.”

RPA helpt bedrijven bovendien om beter te werken, stelt Job. “Als je veel werk en veel deadlines hebt, is er geen tijd om na te denken en analyses te maken. Op die manier kom je niet tot verbeterpunten en blijf je tegen dezelfde dingen aanlopen. Daarom moet je de computer alles laten doen wat die kan.”

Quick scan ontwikkelen

Naast zijn werk bij het pensioenfonds is Job bij Fagro betrokken bij de ontwikkeling van een quick scan voor klanten. Dat doet hij samen met collega’s van de business unit Data & Digital Solutions. “Data worden steeds belangrijker voor organisaties. Veel van hen hebben hun datastructuur nog niet optimaal ingericht. Wij gaan ze een quick scan bieden die inzicht geeft in de stand van zaken. Daarbij onderzoeken we bijvoorbeeld hoe volwassen ze zijn op het gebied van data, hoe zuiver hun data zijn en hoe makkelijk ze rapporten kunnen bouwen.”

Alles bij elkaar voldoende uitdagingen dus en daarvoor is Job duidelijk niet bang. Anders zou hij ook niet aan muurklimmen doen, terwijl hij eigenlijk hoogtevrees heeft. “Als kind klom ik al overal in. Het is een kwestie van je angsten overwinnen en doen”, zegt hij. Als dat geen relativeren is…

 

Wil jij ook zo’n gave baan bij Fagro? Solliciteer dan direct via onderstaande link of bekijk onze vacatures! Voor vragen of vrijblijvend meer informatie neem je contact op met onze recruiters Jeannot Sporck of Levi Eussen. Dit kan via e-mail: j.sporck@fagro.nl of l.eussen@fagro.nl. Telefonisch contact opnemen? Bel naar 06-8369 3573 (Jeannot) of 06-5073 9523 (Levi).

Solliciteer bij Fagro

 

 

 

Andere collega's

Mike van Daal: “Ik kan mij hier in het verlengde van mijn studie ontwikkelen”

Mike van Daal

Finance Consultant

Junior consultant Pjotr: “Bij Fagro doe ik snel ervaring in finance op”

Pjotr Bakens

Junior Finance Consultant

Finance consultant Malte: “In projectbesprekingen zie ik direct wat de impact van mijn werk is”

Malte Remmler

Finance consultant

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.