Fagro is onderdeel van

León Kaminski
Financial Controller

Van accountancy naar finance, collega León: “Ik werk nu echt in dienst van de business”

Meer dan negen jaar werkte León Kaminski met veel plezier in de accountancy, bij twee gerenommeerde kantoren. Toch sloeg de twijfel toe. Wilde hij dit wel blijven doen? León gooide het roer om. Nu zit hij als financial controller bij Maastricht UMC+, via Fagro. Zijn switch bleek een hele goede keuze!

Na zijn hbo-studie accountancy startte León zijn carrière bij BDO, daar deed hij ook zijn premaster accountancy. “Na anderhalf jaar ben ik overgestapt naar de controlepraktijk van Koenen en Co, een financieel advies- en accountantskantoor dat marktleider is in Limburg. Daar heb ik ruim zeven jaar gewerkt”, vertelt León.

Hard werken

In die zeven jaar deed León zijn master accountancy en begon hij met een opleiding voor register accountant. Ondertussen klom hij op van senior assistent tot controleleider, een functie waarin hij de verantwoordelijkheid had voor het hele controleproces bij klanten en ook hun eerste aanspreekpunt was. Met veel klanten en deadlines was het hard werken, is de ervaring van León. “Toch deed ik mijn baan graag. Ik kwam bij verschillende klanten over de vloer en werkte daarbij met verschillende teams samen. Het was heel afwisselend en dynamisch.”

Stadsprins

Gelukkig liet Leóns drukke baan in de accountancy hem nog voldoende tijd en energie voor zijn hobby’s. León: “Ik speel al meer dan twintig jaar slagwerk bij de Philharmonie Sittard. Maar ik zit als oud-stadsprins ook in een vereniging met andere oud-prinsen, eigenlijk een soort netwerkclub. En momenteel ben ik onder andere penningmeester van een feestcomité rond het honderdjarig bestaan van een vereniging die helpt de Sittardse cultuur in stand te houden.”

Te veel regeltjes

Hoewel León het naar zijn zin had in de accountancy, wist hij op het laatst niet meer of daar ook zijn toekomst lag. Hij legt uit: “Als accountant doe je in feite steeds hetzelfde: je controleert de jaarrekening van een bedrijf en zet er je handtekening onder. De klanten zijn dan wel verschillend, maar je gebruikt tegenwoordig overal dezelfde checklists. Dat heeft te maken met het groeiende aantal regeltjes in de accountancy. Je bent veel tijd kwijt aan formaliteiten. Dat maakt het werk minder spannend.”

Meer vrijheid

León trok zijn conclusies, hij wilde het bedrijfsleven in. “Ik had het gevoel dat ik beter tot mijn recht zou komen in een omgeving met meer vrijheid en een breder kader om mijn werk te doen”, vertelt hij. “De vraag was alleen of ik de komende jaren op een vaste bureaustoel wilde zitten of voor detachering zou gaan. Ik was benieuwd naar verschillende rollen, zoals die van financial controller en business controller.”

Geen overhoring

Toen León op LinkedIn een bericht van Fagro zag, reageerde hij daarop. “Het ging over overstappen uit de accountancy. Ik ben met Fagro gaan praten en dat was een leuk en persoonlijk gesprek. Natuurlijk wilden ze weten wat mijn niveau was en voor wat voor klanten ik had gewerkt, maar het voelde niet als een overhoring van wat ik allemaal had gedaan.” Behalve dat Fagro een goede match bleek, woog nóg iets mee. León: “Fagro staat hoog aangeschreven in de markt. Ik heb dus niet meer verder gezocht.”

Helpen bijsturen

Nu werkt León via Fagro op de financiële afdeling van het Maastricht Universitair Medisch Centrum, als een van de financial controllers. Hij is er in juni 2021 begonnen. León: “Het is een grote, complexe organisatie. Herkenbaar, maar ook nieuw voor me, want ik kijk nu heel anders naar de cijfers. Ik ben veel inhoudelijker bezig. Waarom stijgen bijvoorbeeld de personeelskosten? En hebben we daar wel budget voor? Als accountant keek ik achteraf naar de cijfers, nu kan ik tussentijds helpen bijsturen. De informatiebehoefte is ook veel meer toekomstgericht.” Hij vindt het leuk om zowel in teamverband te werken, als individueel dingen te doen. “De centrale begroting stellen we samen met alle financial controllers op, maar ik heb ook eigen taken. Zo werk ik businesscases uit, zoals nu bijvoorbeeld over gezond slapen van medewerkers. Ik werk echt in dienst van de business”, aldus León.

Ambities bepalen

Met zijn opleiding voor register accountant, die door persoonlijke omstandigheden werd vertraagd, is León nog wel bezig, maar dat heeft een praktische reden. “Zo kan ik vrijstellingen krijgen als ik register controller wil worden”, verduidelijkt León. Wat de toekomst zal brengen, weet hij nog niet. Wat hij wel weet, is dat zijn overstap de juiste was. León: “Ik wil ervaring opdoen en in verschillende keukens kijken, om zo mijn ambities te bepalen. Blijf ik bijvoorbeeld bij Fagro of wil ik CFO van een bedrijf worden? In ieder geval heb ik weer volop plezier in m’n werk. En dat ik me niet meer voor ieder kwartier hoef te verantwoorden, zoals in de accountancy, geeft veel meer rust.”

 

Wil jij ook zo’n gave baan bij Fagro? Solliciteer dan direct via onderstaande link of bekijk onze vacatures! Voor vragen of vrijblijvend meer informatie neem je contact op met onze recruiters Jeannot Sporck of Levi Eussen. Dit kan via e-mail: j.sporck@fagro.nl of l.eussen@fagro.nl. Telefonisch contact opnemen? Bel naar 06-8369 3573 (Jeannot) of 06-5073 9523 (Levi).

Solliciteer bij Fagro

 

Andere collega's

Mike van Daal: “Ik kan mij hier in het verlengde van mijn studie ontwikkelen”

Mike van Daal

Finance Consultant

Junior consultant Pjotr: “Bij Fagro doe ik snel ervaring in finance op”

Pjotr Bakens

Junior Finance Consultant

Finance consultant Malte: “In projectbesprekingen zie ik direct wat de impact van mijn werk is”

Malte Remmler

Finance consultant

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.