Fagro is onderdeel van

Dane de Groen, Harm Driessen en Yannick Wendt
Impact Professionals

Collega’s over afstuderen als financials op het gebied van sustainability: “Sustainability is de toekomst, ook in finance”

Als financial afstuderen op sustainability? Bij Fagro kan het! Dane de Groen, Harm Driessen en Yannick Wendt zijn er druk mee bezig. Ze duiken ieder vanuit een eigen focus in de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De duurzame tegenhanger van de IFRS, zeg maar, die straks voor veel organisaties geldt. Relevant, interessant en een mooie kans om zich te onderscheiden, vinden ze!

[Foto] Van links naar rechts: Dane de Groen, Harm Driessen, Yannick Wendt.

“De EU wil een beter beeld van de duurzaamheid van organisaties. Hoe sustainable zijn ze? En hoe doen ze het in vergelijking met elkaar? Daarom werkt de EU aan een nieuwe standaard voor rapportage op dit gebied, dat is de CSRD”, vertelt Yannick. Hij zit in het laatste jaar van zijn studie International Business aan Zuyd Hogeschool, afstudeerrichting Finance. Yannick combineert deze studie met z’n werk als junior consultant bij Fagro. Hij doet 32 uur per week een opdracht via Fagro en heeft daarnaast 8 uur om aan zijn afstudeerscriptie te werken. Yannick: “Mijn scriptie is een consultancyrapport over de rol van Fagro rond de CSRD. Hoe kan Fagro deze rol naar klanten invullen? En wat moet daarvoor intern gebeuren? Heel interessant.”

KPI’s voor sustainability bepalen

De CSRD komt er in het kort op neer dat organisaties moeten rapporteren over hun milieu-impact en sociale impact, maar ook over hoe ze deze aspecten met governance reguleren. Dit moeten ze concreet maken met kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s). “Dat is best lastig, want wat is een goede KPI?”, zegt Harm. Vanuit een minor Future of Finance voor de opleiding Finance & Control aan Avans Hogeschool is hij KPI’s aan het opstellen die consultants van Fagro straks bij klanten kunnen implementeren. Harm: “Een KPI zoals CO2-uitstoot is een makkelijke, maar met welke KPI’s laat je bijvoorbeeld zien hoe je omgaat met menselijk kapitaal? Denk aan zaken als diversiteit, salarisverhoudingen of de tevredenheid van medewerkers. Welke data leg je daarover vast?”

Stappenplan maken

Dane zit in het laatste jaar van zijn studie Finance & Control aan Zuyd Hogeschool en is net zoals Harm stagiair bij Fagro. Als beroepsopdracht voor zijn studie werkt hij aan het opstellen van een marsroute voor Fagro-klanten die zich willen voorbereiden op de CSRD. Dane: “Veel organisaties weten niet hoe ze het moeten aanpakken. Daarom maak ik een stappenplan waarmee Fagro-consultants klanten kunnen helpen.” Hoewel de richtlijn op dit moment nog niet definitief is, is het bedoeling dat deze per 1 januari 2025 ingaat. Dat is dichterbij dan het lijkt. Yannick: “Organisaties moeten dan rapporteren over 2024, dus in dat jaar moeten ze al gegevens over hun sustainability vastleggen. Dit betekent dat hun ERP-systemen hier eind 2023 op voorbereid moeten zijn.”

Tellen wat echt telt

Fagro is als financieel dienstverlener een van de koplopers in sustainability. Zo is een speciale werkgroep bezig om een nieuwe consultancytak op dit gebied op te zetten, die klanten ondersteunt bij de toepassing van de CSRD. Ook Dane, Harm en Yannick denken mee met de werkgroep. Daarnaast zijn dertig consultants als ‘impact professional’ opgeleid en worden er regelmatig kennis- en kunde-evenementen georganiseerd om klanten mee te nemen in het onderwerp. Voor Fagro is het een logische stap om zich op sustainability te richten. “Als financials leggen we al allerlei data vast om vervolgens een rapportageslag te maken. Daar komen nu niet-financiële data bij. Met sustainability tellen we geen geld, maar wat echt telt,” aldus sustainability manager Hanneke van Cootwijk.

Sustainability een must

De CSRD geldt straks voor veel meer organisaties dan zijn voorganger de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). “Heb je als organisatie meer dan 250 werknemers, 40 miljoen euro omzet of 20 miljoen euro aan balanstotaal, dan moet je aan de CSRD voldoen. Met twee van de drie voorwaarden ben je er al. Maar ook als toeleverancier van een organisatie die onder de CSRD valt, kan de nieuwe richtlijn voor je gelden – dus al ben je een veel kleiner bedrijf”, aldus Hanneke. “Organisaties kunnen het zich niet permitteren om achter te blijven met sustainability, want dat kan betekenen dat ze klanten of investeerders kwijtraken”, stelt ze.

Niet alleen aan jezelf denken

Bij Fagro krijgen Dane, Harm en Yannick de kans om zich in een onderwerp te verdiepen dat nog in de kinderschoenen staat én maatschappelijk heel relevant is. Dane: “Sustainability is steeds meer een topic binnen finance en ontzettend belangrijk voor toekomstige generaties. We mogen niet meer alleen aan onszelf denken.” Harm vult aan: “De noodzaak voor sustainability wordt steeds groter. Dat bleek onlangs weer tijdens de klimaattop in Egypte, we halen onze doelstellingen voor de vermindering van CO2-uitstoot niet. De CSRD brengt de klimaatdoelen onder de aandacht en maakt inzichtelijk of organisaties deze behalen. Als een bedrijf nu zegt een uitstoot van nul te hebben, kan dat ook zijn doordat het veel bomen plant. Het zegt niets over de echte uitstoot.” Alle drie zijn ze het erover eens: sustainability is geen makkelijk, maar wel een erg boeiend onderwerp. Yannick: “Hoe meer je erin duikt, hoe enthousiaster je wordt.”

Wil jij ook zo’n gave baan bij Fagro? Solliciteer dan direct via onderstaande link of bekijk onze vacatures! Voor vragen of vrijblijvend meer informatie neem je contact op met onze recruiters Jeannot Sporck of Levi Eussen. Dit kan via e-mail: j.sporck@fagro.nl of l.eussen@fagro.nl. Telefonisch contact opnemen? Bel naar 06-8369 3573 (Jeannot) of 06-5073 9523 (Levi).

Solliciteer bij Fagro

 

Andere collega's

Mike van Daal: “Ik kan mij hier in het verlengde van mijn studie ontwikkelen”

Mike van Daal

Finance Consultant

Junior consultant Pjotr: “Bij Fagro doe ik snel ervaring in finance op”

Pjotr Bakens

Junior Finance Consultant

Finance consultant Malte: “In projectbesprekingen zie ik direct wat de impact van mijn werk is”

Malte Remmler

Finance consultant

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.