Fagro is onderdeel van

JJ Martina
Consultant II

JJ Martina over zijn eerste jaar bij Fagro: “Ik toets mijn ambities in de praktijk”

JJ Martina wil dingen beter achterlaten dan hij ze vond. En die ambitie gaat verder dan de financiën van opdrachtgevers. Zo lijkt het hem mooi om ook op het gebied van duurzaamheid een verschil te maken. “De nieuwe rol van sustainability controller combineren met die van finance controller, dat lijkt me ontzettend leuk. Ik heb er net een training over gehad.” 

Een jaar of zeven geleden verhuisde JJ van Almere naar Eindhoven om daar te studeren aan Fontys Hogeschool. Dat was even wennen, lacht hij. “Je blijft in Nederland en toch versta je ineens de taal niet. In de winkel, in de les, het kostte me een paar weken om eraan te wennen.”

Nieuwe terreinen verkennen is iets wat JJ graag doet. “Ik vind dingen snel interessant en wil er dan meer van weten”, vertelt hij. Bij Fontys koos hij voor de afstudeerrichting finance & control. “Ik heb ook een premaster finance gedaan, dat vond ik superleuk. Je kijkt naar de toekomst van organisaties, hoe je financiële en andere processen voor de bedrijfsvoering kunt verbeteren”, vertelt hij. Toch besloot JJ na zijn afstuderen begin 2020 geen finance master te doen. “Hoewel het zeker mijn intentie is om door te leren, had ik gewoon zin om aan het werk te gaan. Ook omdat mijn vriendin en ik plannen hadden om een huis te kopen”, zegt hij.

Interim site controller

Een baan bij Fagro leek JJ een goede manier om werken en leren te combineren en bij veel bedrijven binnen te kijken. Helaas stak corona daar een stokje voor. JJ: “Fagro had net een aannamestop. Toen ben ik aan de slag gegaan op het internationale finance shared service center van Vanderlande, een internationaal bedrijf dat transportsystemen voor vliegvelden en de logistiek maakt.” Na een jaar meldde Fagro zich alsnog: of JJ interesse had om te solliciteren? Na een paar gesprekken was de zaak rond. JJ: “Ik ben toen overgegaan naar Fagro, maar heb vandaaruit nog enkele maanden doorgewerkt voor Vanderlande. Nu zit ik op mijn eerste echte interim opdracht, als site controller bij facilitair management-organisatie HEYDAY. Ik ben verantwoordelijk voor de financiële dienstverlening aan een aantal klanten, van de facturatie tot en met de rapportage.”

Slimme ideeën rond duurzaamheid toetsen

JJ dacht zijn ambities scherp te hebben, maar een jaar bij Fagro heeft daar verandering in gebracht. “Ik wilde me specialiseren in de richting van register controller en dat idee heb ik nog steeds, maar ik wil verder toetsen in de praktijk of het echt iets voor me is”, legt hij uit. Zo heeft een van de trainingen die JJ bij Fagro volgde hem aan het denken gezet. JJ: “Dat was een training over sustainability: hoe je de impact van een bedrijf op het gebied van duurzaamheid monitort en verbetert. De rol van finance controller en sustainability controller lijkt me goed te combineren. Je kijkt niet alleen naar de financiën, maar ondersteunt en toetst ook slimme ideeën rond duurzaamheid. Dat lijkt me ontzettend leuk! De training heeft me geprikkeld om dit verder te ontdekken.”

Sneller trainingstempo bespreekbaar

De relatie met zijn business managers bij Fagro is heel prettig, vindt JJ. “Je hebt een business manager die je bij je opdracht begeleidt en een business manager van het team waar je met andere consultants van Fagro in zit. Ik heb met allebei goed contact, dat werkt heel laagdrempelig. Ze maken tijd voor je en luisteren naar je. Ik heb bijvoorbeeld aangegeven dat het tempo van de trainingen voor mij wel wat omhoog mag, omdat ik al praktijkervaring heb. Dat gaat het komende jaar gebeuren.” Bij Fagro maak je makkelijk contact, stelt JJ verder. “Je kunt iedereen aanspreken, ook een hogere manager of de directeur. Je merkt niets van hiërarchie.”

Durven vragen en proberen

Als je iets niet kunt, moet je zorgen dat je het onder de knie krijgt, is het motto van JJ. Dat heeft hij ook in zijn sport geleerd. “Vroeger deed ik judo en taekwondo, recent ben ik begonnen met Braziliaanse jiujitsu en sinds een paar maanden met bokszaktraining. Op zolder heb ik een soort minisportschool, daar rol ik ’s morgens zo in. Sporten helpt je je grenzen te kennen en langzaam te verschuiven. En als je merkt dat iets niet lukt, bijvoorbeeld omdat je niet genoeg kracht of flexibiliteit hebt, dan train je daaraan.” In zijn werk doet JJ dit door vragen te stellen en te proberen. “Dat moet je durven. Je komt elke keer in een andere omgeving terecht en hoe beter je dingen begrijpt, hoe beter je een opdrachtgever helpt. Het geeft veel voldoening als je samen terugkijkt op een mooie periode en ‘hopelijk tot gauw’ zegt. Je wilt een goede naam achterlaten voor Fagro.”

 

Wil jij ook zo’n gave baan bij Fagro? Solliciteer dan direct via onderstaande link of bekijk onze vacatures! Voor vragen of vrijblijvend meer informatie neem je contact op met onze recruiters Jeannot Sporck of Levi Eussen. Dit kan via e-mail: j.sporck@fagro.nl of l.eussen@fagro.nl. Telefonisch contact opnemen? Bel naar 06-8369 3573 (Jeannot) of 06-5073 9523 (Levi).

Solliciteer bij Fagro

 

Andere collega's

Mike van Daal: “Ik kan mij hier in het verlengde van mijn studie ontwikkelen”

Mike van Daal

Finance Consultant

Junior consultant Pjotr: “Bij Fagro doe ik snel ervaring in finance op”

Pjotr Bakens

Junior Finance Consultant

Finance consultant Malte: “In projectbesprekingen zie ik direct wat de impact van mijn werk is”

Malte Remmler

Finance consultant

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.