Fagro is onderdeel van

Marcel van Ooijen
Principal consultant

Marcel van Ooijen vertelt: “Het is prachtig om te zien hoe jonge mensen aan de slag gaan met wat je ze vertelt”

Als allround financeman doet Marcel van Ooijen niets liever dan zijn kennis delen. En dat houdt niet op bij zijn werk als principal consultant, want Marcel is ook docent aan diverse hogescholen. Het is een van de vele dingen die hij namens Fagro doet als vertegenwoordiger van het werkveld in het onderwijs. Een win-win voor iedereen, legt hij uit. En zelf wordt hij er erg blij van.   

Marcel is een ‘oude rot’ in het vak. Hij ging eind jaren tachtig aan de slag als finance professional, na een studie bedrijfskunde en een opleiding tot register controller. Zijn loopbaan leidde hem via het bedrijfsleven en de overheid naar Fagro, waar hij in 2010 binnenkwam. Daar bleek hij zijn kennis en ervaring niet alleen kwijt te kunnen in zijn opdrachten.

Leren kijken met andere bril

“Als principal consultant doe je er naast je werk altijd iets van toegevoegde waarde bij”, vertelt hij. Toen ze hem vroegen wat voor extra taak hij wilde, lag het antwoord voor de hand: kennismanagement en dan vooral onderwijs. “Daar krijg ik enorm veel energie van!”, zegt hij enthousiast. Hij ontdekte zijn passie voor onderwijs tijdens zijn werk als teamleider financiën bij de gemeente Venlo. “Daar gaf ik samen met een externe adviseur sessies voor raadsleden, over hoe ze beter kunnen sturen met indicatoren. Je geeft mensen een andere bril om naar dingen te kijken, ontzettend leuk.”

Werkveld vertegenwoordigen belangrijk

Bij Fagro kan Marcel zijn hart ophalen als vertegenwoordiger van het werkveld binnen het onderwijs. Hij is docent aan verschillende hogescholen in het zuiden van het land. Zo doceerde hij jarenlang aan de Zuyd Hogeschool in Sittard, waar hij ieder jaar onderdeel was van het lesprogramma Business Control. Sinds 2019 werkt hij een dag per week als docent aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Marcel: “Daar organiseer ik met twee collega’s de minor public control en geef ik college in internal audit en risicomanagement. Daarnaast begeleid ik studenten bij het afstuderen.” Tot vorig jaar was Marcel vanuit Fagro lid van de werkveldadviesraad van Avans. “Dat is nu overgenomen door mijn collega Bart Breuer. En er zijn meer collega’s betrokken, bijvoorbeeld via de werkveldadviesraad van andere onderwijsinstellingen.”

Onderwijs laten aansluiten op praktijk

Voor de scholen is het heel belangrijk dat hun onderwijs aansluit op de behoeften van de praktijk, stelt Marcel. Ervaren finance professionals zoals hij die hun kennis willen delen worden dan ook warm ontvangen. “Ze zijn heel blij met de bijdrage die we vanuit Fagro leveren in de vorm van bijvoorbeeld gastcolleges en informatiemateriaal”, zegt hij. “Maar we helpen ze ook vanuit de werkveldadviesraden om de aansluiting te maken.” Alsof het nog niet genoeg is, werkt Marcel op persoonlijke titel mee aan de NVAO-accreditatie van hbo-instellingen in heel Nederland. Want ook dat zorgt voor een betere onderwijskwaliteit, die aansluit op de behoeften van het werkveld.

Goed voor klanten

Het opleiden van een volgende generatie financieel specialisten staat Marcels werkzaamheden als consultant niet in de weg, integendeel zelfs. Hij merkt dat klanten het juist waarderen. “Opdrachtgevers zijn heel geïnteresseerd in mijn onderwijswerk. Ze vinden het belangrijk dat je je vakkennis deelt en contact hebt met studenten. Je zorgt dat er jonge vrouwen en mannen met de juiste kennis hun kant opkomen en boort een nieuwe bron van medewerkers voor ze aan. Ze vinden het zelf ook leuk om zoiets te doen. Laatst heeft een klant nog een gastcollege gegeven.”

Ontdekken hoe het beter kan

Wat vindt hij het allermooiste van zijn werk in het onderwijs? Marcel: “Het is prachtig om te zien hoe jonge mensen aan de slag gaan met wat je ze vertelt en hoe ze groeien. Ik vertel ze niet hoe ze iets moeten doen, maar leer ze anders naar de wereld te kijken en over dingen na te denken.” Op die manier ontdekken ze zelf hoe dingen effectiever kunnen of misschien zelfs wel hoe ze gelukkiger zijn met wat ze doen, is zijn ervaring. Dat sluit ook beter aan bij het moderne onderwijs, waarbij de student een actievere rol heeft bij de kennisoverdracht.

Zelf blijven leren

Het mes snijdt bovendien aan twee kanten, want Marcel leert zelf net zo goed van wat hij op onderwijsgebied doet. “Kennis delen is kennis vermenigvuldigen. Het houdt je scherp als consultant”, zegt hij. Regelmatig betrekt hij ook jongere Fagro-consultants bij zijn onderwijstaken. “Dan staan zij voor de groep en heb ik meer een coördinerende rol. Iemand van dertig, van een generatie er vlak na, weet beter wat studenten interesseert – ik leer van hun nieuwe aanpak en werkvormen.” Hij lacht: “Zelf ben ik nog van de oude stempel.”

 

 

Wil jij ook zo’n gave baan bij Fagro? Solliciteer dan direct via onderstaande link of bekijk onze vacatures! Voor vragen of vrijblijvend meer informatie neem je contact op met onze recruiters Jeannot Sporck of Levi Eussen. Dit kan via e-mail: j.sporck@fagro.nl of l.eussen@fagro.nl. Telefonisch contact opnemen? Bel naar 06-8369 3573 (Jeannot) of 06-5073 9523 (Levi).

Solliciteer bij Fagro

 

Andere collega's

Mike van Daal: “Ik kan mij hier in het verlengde van mijn studie ontwikkelen”

Mike van Daal

Finance Consultant

Junior consultant Pjotr: “Bij Fagro doe ik snel ervaring in finance op”

Pjotr Bakens

Junior Finance Consultant

Finance consultant Malte: “In projectbesprekingen zie ik direct wat de impact van mijn werk is”

Malte Remmler

Finance consultant

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.