Fagro is onderdeel van

Het laatste nieuws

Consultancy as a service: Duurzaamheid en Impactvol Ondernemen

De Europese CSRD-wetgeving verplicht organisaties vanaf 2024 om over hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren: hun interne en externe impact. Een verplicht nummer? Voor Marcel van Ooijen en Theo Lambooij, projectleiders Fagro Sustainability, is CSRD vooral een uitgelezen kans om duurzaamheid te agenderen.

Verbinding

Theo: “CSRD dwingt organisaties om toekomstbestendig te worden in brede zin: environment, social, finance, governance, human rights…..” Sustainability zit in de hele organisatie en vergt een andere bedrijfsvoering. Marcel: “De controller kan het niet alleen, hij/zij moet mensen met verschillende expertises bijeenbrengen. Als afdelingen niet samenwerken, haalt de organisatie de duurzaamheidsdoelen niet en krijg je rode vlekken in je CSRD-rapportage. Maar organisaties moeten ook met elkaar aan de slag. In de keten en daarbuiten. Netwerksamenwerking met partners, kennisinstellingen, overheden…”

Licence to operate

Sustainability gaat verder dan goede bedoelingen en regelgeving. Een organisatie die niet meedoet, zet zichzelf ook zakelijk buiten spel. Marcel: “Op termijn verlies je reputatie en daarmee je licence to operate.” Theo: “Bij het publiek, de wetgever, leveranciers, bij alle stakeholders.” Marcel: “Of je gaat failliet. Je plek in de maatschappij is de inzet: wat voeg jij toe qua meervoudige waardecreatie. Alleen als die plek je gegund wordt, kun je investeren en financiering ophalen. Zo voorkom je dat je op lange termijn out of business raakt.”

Impact Professionals

Fagro ziet de eigen dienstverlenende rol veranderen. Theo: “Wij gaan van een finance professional organisatie naar een organisatie van Impact Professionals.” Die rol past Fagro goed. “Wij doorzien hoe processen door een organisatie lopen. We zien ook de risico’s en de kansen.” Marcel: “En die nieuwe rol spelen wij consultants van finance ook graag. De controller is toch vaak het geweten van de organisatie.” Theo ziet nog een voordeel: “Die nieuwe rol past ook bij de nieuwsgierige aard van onze mensen.”

Sustainable businessmodel

Marcel: “Maar natuurlijk kijk je eerst naar je eigen organisatie, ook wij moeten geïntegreerd leren denken. Ook over de aard van een opdracht.” Dat leidt soms tot adviezen waar de klant in eerste instantie vreemd van opkijkt. “De wens van de klant is niet altijd wat hij op langere termijn nodig heeft. De bedoeling is dat hij vólgende stappen gaat zetten, in plaats van telkens opnieuw dezelfde.” Theo: “We stoppen met korte-termijn-denken en ontwikkelen een sustainable businessmodel.” Marcel: “In dat nieuwe businessmodel draait de dienstverlening om bewustwording, waar we tooling bij leveren. Wie moeten we wakker schudden om een rode vlek in de rapportage groen te maken? En assurance. Want onder de streep moeten we óók zichtbaar maken dat het werkt.”

Inspirerende voorbeelden

Fagro laat zich inspireren door zijn klanten. Marcel: “Maatschappelijke organisaties zoals Neos bijvoorbeeld. Die richt zich op dak- en thuislozen en is van nature gericht op impact.” Theo: “En neem een commercieel bedrijf als Signify, dat veranderde van lampenverkoper tot een duurzaam georganiseerde dienstverlener met als credo: Lighting as a service.” Marcel: “Misschien leveren wij straks meervoudige waardecreatie in de vorm van consultancy as a service.”

Van Fagro naar FaGroW

30 Fagro consultants zijn al in opleiding tot Impact Professional. Daarnaast werken enthousiaste consultants en businessmanagers in interne projecten aan sustainablity. De komende maanden ontmoet Fagro klanten in een serie ronde tafelsessies in verschillende regio’s.

Lees ook

CSRD – Veranker duurzaamheid in de organisatie met Fagro

26/09/2023

De CSRD komt er nu dan toch écht aan. Maar waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je tijdig compliant bent? De Fagro CSRD-Readiness Scan biedt uitkomst.

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.