Fagro is onderdeel van

Het laatste nieuws

Fagro helpt organisaties CSRD-proof te worden

Over een paar jaar aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) voldoen? Dat betekent nú beginnen. Fagro is er klaar voor om organisaties te helpen CSRD-proof te worden en duurzaam te ondernemen. Deze nieuwe richtlijn werd doorgespit, consultants opgeleid en awareness sessies voor medewerkers en klanten georganiseerd. Ook ontwikkelde Fagro een sustainability readiness scan als startpunt. De eerste projecten lopen al.

Het initiatief om sustainability op de agenda te zetten, is niet nieuw bij Fagro. “In 2021 zijn we al gestart consultants op te leiden tot impact professionals die klanten ondersteunen bij verduurzaming. Dat viel samen met het uitstel van de invoering van de CSRD. Die tijd hebben wij gebruikt om ons voor te bereiden op de ontwikkelingen”, vertelt principal consultant Marcel van Ooijen. Marcel: “De controller krijgt er naast finance en risicomanagement een taak bij, dus hebben ook onze consultants een bredere scope. Naast de financiële rendabiliteit en risico’s van organisaties kijken ze eveneens naar de duurzaamheid. We blijven dus dicht bij onze leest, maar met een bredere kijk.”

Gewoon met CSRD beginnen

Eind 2022 werd de Europese CSRD-richtlijn gepubliceerd, momenteel wordt deze verder ontwikkeld en vertaald naar nationale wetgeving. Wie op tijd klaar wil zijn, moet nu met de CSRD aan de slag, stelt Marcel. “Veel van onze klanten moeten in 2026 rapporteren over boekjaar 2025. CSRD-proof worden lijkt een groot en complex traject, waardoor organisaties de neiging hebben om het voor zich uit te schuiven. Maar dat hoeft het niet te zijn, het is een kwestie van beginnen. Wij begeleiden klanten op hun reis naar CSRD-compliance. En meer dan dat: we helpen ze een impactvolle organisatie te zijn, die bijdraagt aan een duurzame maatschappij.”

Brede ondersteuning rond sustainability

De reis naar CSRD-compliance en duurzaamheid begint met prioriteiten stellen. Marcel: “Waar staat mijn organisatie? Wat is belangrijk voor ons? En wat is belangrijk voor onze stakeholders? Je gaat met het belangrijkste aan de slag en gebruikt de kennis en ervaring die je opdoet om andere CSRD-onderwerpen aan te pakken. Onze sustainability readiness scan maakt het makkelijker om daarover het gesprek aan te gaan met klanten.” Fagro kan vervolgens op allerlei manieren ondersteuning bieden. “Dat gaat van het bepalen van KPI’s en het inrichten van administraties voor het vastleggen van duurzaamheidsdata tot aan rapportages en dashboards. Maar we helpen ook risico’s rond sustainability te managen en zelfs businessmodellen of processen aan te passen als dat nodig is”, aldus Marcel.

Meer weten over CSRD-proof worden? Neem contact op via impact@fagro.nl

Lees ook

CSRD – Veranker duurzaamheid in de organisatie met Fagro

26/09/2023

De CSRD komt er nu dan toch écht aan. Maar waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je tijdig compliant bent? De Fagro CSRD-Readiness Scan biedt uitkomst.

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.