Fagro is onderdeel van

Het laatste nieuws

Remote financial controller bij innogy/Essent, Tim licht toe!

Tim voert zijn opdracht bij innogy/Essent sinds begin maart volledig vanuit huis uit. Wat houdt zijn opdracht in en lopen alle taken en werkzaamheden vanaf zijn remote locatie wel gewoon door? Tim licht alles toe in dit interview!

Stel je zelf even voor!

Ik ben Tim Kuo, 30 jaar oud en woon in Kerkdriel. Begonnen op het VWO in Zaltbommel en doorgestroomd naar het Avans in ’s-Hertogenbosch waar ik de opleiding Accountancy heb gevolgd. Na afronding van deze studie ben ik bij EY gestart op de internationale controlepraktijk. Tegelijk ben ik ook gestart met mijn master (post-master) accounting. Na 7 jaar heb ik besloten om de accountancy te verlaten en ben ik bij Fagro terecht gekomen en daar werk ik sinds augustus 2019. Deze keuze heb ik genomen om de stap naar de business (vanuit de accountancy) op een andere manier aan te pakken. Vanuit Fagro wil ik graag een aantal projecten uitvoeren in functies zoals financial controller, business controller of vergelijkbare functies in verschillende type organisaties.

Op welke opdracht zit je momenteel?

Op dit moment werk ik bij innogy/Essent in ’s-Hertogenbosch als financial controller op de Renewables tak. Binnen de afdeling Accounting van innogy/Essent was er behoefte aan extra personeel doordat er een aantal verschuivingen hebben plaatsgevonden omdat het bedrijf nieuwe acquisities heeft gedaan. Ook was er een zwangerschapsverlof van een collega. Deze functie is extern ingevuld omdat binnenkort de divisie wordt verkocht aan een ander bedrijf. Ik werk nauw samen met een manager en twee andere controllers die in Zwolle locatie houden.

Binnen de divisie ben ik verantwoordelijk voor het beheersen van het afsluitingsproces. De financiële processen worden uitgevoerd door een shared service center. Daarnaast ben ik ook betrokken bij een aantal IFRS projecten die geïmplementeerd moeten worden binnen de groep van Essent. In de maanden dat ik daar zat heb ik er een aantal nieuwe rollen bij gekregen. Ik ben nu ook betrokken bij de holding van Essent en schrijf ook mee met de statutaire jaarrekening van Essent NV. Dit maakt de opdracht erg dynamisch gezien de kansen en uitdagingen die ik nu in een korte tijd al krijg.

Hoe verliep de overgang naar thuis werken?

Een week voordat de maatregelen zijn aangekondigd door de overheid, was ik al thuis aan het werk. Vanuit innogy/Essent werd al (onverplicht) gevraagd om thuis te gaan werken. Deze overgang verliep heel soepel omdat thuiswerken geen onbekend proces is binnen het bedrijf. Ik werkte namelijk al 2-3 dagen vanuit thuis. Uiteraard het geen (fysieke) contact meer hebben met de afdeling is toch wel het meeste waar je aan moet wennen. Meetings gaan nu online en dat brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Even bijpraten of koffie drinken met ze zit er nu niet meer in. Daarnaast is het ook wel fijn om even van huis weg te zijn.

 Thuiswerken, hoe gaat dat?

Mijn team heeft op dinsdag en donderdag een wekelijkse start waar we als afdeling even bij elkaar komen. In deze tijd is dat met iedereen online via een applicatie. Met mijn directe collega’s proberen we nu vooral vaker even te bellen hoe het gaat. Het thuiswerken heeft mij, gezien de functie, niet belemmerd om mijn werkzaamheden allemaal nog uit te voeren. De applicaties zijn online benaderbaar. Ik kan het me voorstellen dat nieuwe verbeter projecten binnen de finance wel wat moeizamer zullen verlopen, daar is het fijner om toch in een fysieke meeting de koppen bij elkaar te steken. De voordelen aan thuiswerken is dat je geen reistijd hebt, weinig afleiding (als je alleen woont) en daardoor dus productiever bent.

Wat denk jij dat de impact van thuiswerken is op de langere termijn? Gaat dit de arbeidsmarkt en de manier van werken ook na de crisis veranderen?

Ik denk dat thuiswerken niet iets nieuws is in 2020 en waar bedrijven al een langere tijd over nadenken. De bedrijven die de processen al in plaats hadden, merken er niet heel veel van. Deze situatie is redelijk uniek en komt hopelijk nooit meer voor. Bedrijven die thuis kunnen werken maar niet goed voorbereid waren gaan, (lijkt mij) wel investeren in nieuwe technologie als dat opweegt tegen de kosten. Ik verwacht dat nadat de crisis voorbij is dat we weer naar het ‘normale’ terugkeren.

Lees ook

CSRD – Veranker duurzaamheid in de organisatie met Fagro

26/09/2023

De CSRD komt er nu dan toch écht aan. Maar waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je tijdig compliant bent? De Fagro CSRD-Readiness Scan biedt uitkomst.

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.