Fagro is onderdeel van

Het laatste nieuws

CSRD – Veranker duurzaamheid in de organisatie met Fagro

De CSRD komt er nu dan toch écht aan. Maar waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je tijdig compliant bent? De Fagro CSRD-Readiness Scan biedt uitkomst.
CSRD

De CSRD komt er nu dan toch écht aan. De urgentie wordt steeds meer voelbaar: In 2024 dienen beursgenoteerde organisaties compliant en daarmee meer duurzaam te zijn. In 2025 geldt dit ook voor veel andere grote bedrijven. Om dit te realiseren dient er over 2024 budget te worden gereserveerd én te worden gestart met het implementeren van de CSRD-richtlijnen. Maar waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je tijdig compliant bent?

 

Complex & uitdagend

Veel organisaties vinden het een uitdaging om een gestructureerde, doelgerichte en succesvolle start te maken met duurzaamheid en meer specifiek met de implementatie van de CSRD. De richtlijn voelt complex en veelal ontbreekt het overzicht over alle eisen en het gehele plaatje. Immers raakt dit niet alleen de finance afdeling; de CSRD is een aangelegenheid die de gehele organisatie betreft en reikt verder dan enkel het compliant maken van de financiële processen & rapportages. Gezien de noviteit van de richtlijn ontbreekt het bij veel organisaties nog aan inhoudelijke kennis over de CSRD, de juiste mensen én tijd.

 

Succesvol aan de slag: Fagro CSRD-Readiness Scan

Om inzicht te krijgen in wat er nodig is om aan de CSRD te voldoen én welke (eerste) stappen er gezet kunnen worden, heeft Fagro in samenwerking met zusterorganisatie EIFFEL de Readiness Scan ontwikkeld. De naam zegt het al, deze scan toetst in hoeverre de organisatie klaar is voor de CSRD. De Readiness Scan bestaat uit twee delen en om organisaties een goede start te laten maken bieden we het eerste deel voor beperkte tijd gratis aan. Tijdens een sessie van ongeveer anderhalf uur wordt inzicht gegeven in en kennis gedeeld over de CSRD-eisen. Daarnaast brengen we organisatiespecifiek de kansen & bedreigingen rond duurzaamheid in kaart en inventariseren we ambities. Het resultaat is een duidelijk eerste inzicht in waar de organisatie staat op dit thema en een globaal eerste startadvies.

 

Concreet rapport

Na het leggen van de basis met het eerste deel van de CSRD-Readiness Scan, kan er verder worden gegaan met deel twee. We voeren daarbij een nulmeting uit op rapportages, governance en de organisatie. Vervolgens maakt een door Fagro hiervoor opgeleide professional een eerste gap-analyse. Het resultaat van de scan is een rapport dat op zeer concrete, overzichtelijke én gestructureerde wijze weergeeft wat er specifiek binnen de organisatie dient te gebeuren om te voldoen aan de CSRD. Het rapport is tevens zeer geschikt als praatstuk om intern het gesprek over sustainability en de CSRD aan te gaan om intern draagvlak te creëren van waaruit stappen ondernomen kunnen worden naar een meer duurzame bedrijfsvoering & toekomst.

 

Fagro Koploper op duurzaamheid

Gezien de ontwikkelingen en de eisen van de overheid, de maatschappij in zijn algemeenheid en de directe omgeving van organisaties op het vlak van duurzaamheid, heeft Fagro de afgelopen jaren geïnvesteerd in nieuwe op maat gemaakte trainingen voor haar finance professionals. Een bevlogen groep consultants is dan ook opgeleid tot Impact Professionals. Zij zijn in staat organisaties te ondersteunen met duurzaamheidsvraagstukken, zijn specialist in het compliant maken van de financiële rapportages & processen én kunnen een belangrijke rol spelen in het bewustmakingsproces t.a.v. duurzaamheid binnen organisaties. Daarnaast verzorgen ze kennissessies, cursussen en ronde tafels op het gebied van de CSRD voor organisaties & netwerkclubs. Met het delen van kennis willen we onze opdrachtgevers en relaties zo goed als mogelijk voorbereiden op de nieuwe richtlijnen.

 

Zelf aan de slag

Wilt u aan de slag met de CSRD of met het thema duurzaamheid? Fagro ondersteunt u bij de voorbereiding, het inrichten van de projectaanpak en de implementatie. Dat kan met de CSRD-Readiness Scan, het specifiek bekijken & compliant maken van de financiële processen & rapportages of het traceren & implementeren van ‘quick wins’. Een van onze Impact Professionals kijkt en denkt graag met u mee. Neemt u hiervoor contact op met Marcel van Ooijen of Theo Lambooij via impact@fagro.nl of telefonisch via 06-29 39 4998 of 06-52 38 6216.

 

Lees ook

Schrijf je in: 10 oktober vindt de Dag van de Limburgse Financial 2023 plaats!

18/09/2023

Dinsdag 10 oktober vindt de Dag van de Limburgse Financial plaats in Roermond. Uiteraard zijn ook deelnemers buiten Limburg van harte welkom! Volg 2 plenaire sessies + 3 masterclasses naar keuze en ontvang 5 PE punten. Ben jij erbij?

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.