Fagro is onderdeel van

Profish

De cijfers net zo vers als de vis

“Voorheen gold er geen harde deadline voor de maandelijkse afsluiting en nam die soms bijna twee weken in beslag. We zitten nu op zeven dagen en ik streef naar nog korter. Want hoe sneller je een periode afsluit, hoe eerder je je weer op de toekomst kunt richten. Thomas en Leroy hebben ervoor gezorgd dat onze cijfers bijna net zo vers zijn als onze vis.”

Fitte financials brachten bij Profish de basis op orde

Het Gelderse dorp Twello is misschien niet de plek waar je het zou verwachten, maar daar fileren en verpakken honderden medewerkers elke dag verse vis. Om die vervolgens af te leveren bij distributiecentra van Nederlandse en Duitse supermarkten. Een half jaar geleden had Profish snel versterking nodig op de financiële afdeling en vond die bij Fagro. Rond de tafel in Twello vertellen beide partijen over hun ervaringen met elkaar.

“Eigenlijk is Profish twee bedrijven in één”, legt Liesbeth Hekkers uit, die als interim HR-adviseur bij Profish werkt. “Enerzijds zijn we een productiebedrijf dat verse vis fileert en verpakt. Vooral voor de regionale supermarktformules die onder Superunie vallen: onder meer Hoogvliet, Plus, Coop, Spar en Dirk. En we hebben een aantal grote klanten in Duitsland. Anderzijds zijn we een logistieke dienstverlener. Onze koelvrachtwagens leveren elke dag de verkoopklare vis af bij de verschillende distributiecentra in Nederland en Duitsland. Met het hele proces zijn hier dagelijks zo’n 350 medewerkers bezig.”

Zalm in bladerdeeg

“Profish komt voort uit een familiebedrijf uit IJmuiden”, vervolgt Liesbeth. “Dat is overgenomen door Parlevliet & Van der Plas, dat meerdere visverwerkers en een eigen visserijvloot heeft. In 1999 zijn we verhuisd naar Twello, vanwege de gunstige ligging. Vanuit hier zijn we snel in het westen van het land én snel in het oosten en in Duitsland.” Richard Lagerweij, de nieuwe tijdelijke financieel directeur van Profish, vult aan: “We verwerken hier allerlei soorten vis. Heilbot, schar, skrei en roodbaars bijvoorbeeld. Maar zalm maakt zo’n zeventig procent van het aanbod uit, omdat dat de meest populaire vissoort is.” Liesbeth: “Een typisch Profish-product is onze zalm in bladerdeeg. Daar scoren we goed mee.” Richard: “Daarnaast kopen we onder meer garnalen en haring in bij onze zusterbedrijven en visproducten bij externe leveranciers. Die verpakken en etiketteren we. Daarna leveren we alle vis in één keer aan, helemaal volgens de wensen van de verschillende supermarktformules.”

Fagro op het lijstje

Oorspronkelijk benaderde Liesbeth Fagro met het verzoek om te helpen bij het vinden van een vaste kracht op de financiële afdeling, omdat een medewerker daar langdurig uitviel door ziekte. “Fagro stond op een lijstje partners voor werving en selectie, dat mijn voorganger achterliet.” Jan-Hein van Daelen, Business Manager bij Fagro: “Ik heb Liesbeth verteld dat wij alleen tijdelijke krachten leveren om leeggevallen plekken op te vullen of voor grotere projecten. Gelukkig had ze dat onthouden, want vijf maanden later had ik haar weer aan de lijn.” Liesbeth: “Klopt, we hadden besloten de functie van senior financieel administratief medewerker tijdelijk op te vullen. Zo kochten we tijd om scherper te krijgen welk profiel een vaste kracht zou moeten hebben. Bovendien moest Richard toen nog beginnen als financieel directeur. Het was beter om te wachten en Richard te laten bekijken hoe hij de afdeling precies wilde inrichten.”

Hybride werken

Thomas Op Heij was de consultant van Fagro die Profish eind vorig jaar kwam versterken. Richard: “Thomas zat er dus al voordat ik kwam. Voor mij is hij het vaste aanspreekpunt voor de financiële administratie. Hij coördineert die en zorgt dat we met alle cijfers bij zijn voor de periodeafsluitingen. Niet lang na mijn komst hadden we de pech dat een tweede vaste medewerker op de afdeling wegviel: die besloot Profish te verlaten. We hebben toen opnieuw een beroep gedaan op Fagro.” Ook daar wist Jan-Hein snel een mouw aan te passen: “Thomas komt uit onze eigen gelederen, maar de tweede geschikte consultant vond ik bij ons zusterbedrijf Conquaestor.” Die consultant is Leroy ’t Zand. Hij reist vanuit Almere naar Twello, terwijl Thomas uit het Brabantse Deurne komt.” Jan-Hein: “Ze werken allebei hybride, dus deels hier op kantoor, deels vanuit huis.”

Alsof ze hier jaren werken

Hoe Thomas en Leroy hun tijd buiten Profish graag besteden, is duidelijk. Leroy: “Thomas en ik kenden elkaar niet, maar we bleken dezelfde passie voor krachtsport te delen. Ik fitness drie dagen in de week en doe twee dagen aan karate, waarbij ik ook kinderen train.” Thomas vult hem aan: “Ik sport het liefst elke dag. Door de reistijd en het soort werk zit ik veel. Dan is het lekker om daarnaast flink fysiek bezig te zijn.” Jan-Hein, lachend: “Bij Fagro en ConQueastor lopen opgeteld zo’n 260 consultants rond, maar er zijn er weinig zo fit als deze twee.” Richard merkt op: “Met Thomas en Leroy hebben we twee fitte financiële krachten in huis, die met een frisse blik naar onze processen kijken.” Liesbeth voegt daaraan toe: “En ze passen ook goed bij Profish. Het is alsof ze hier al jaren werken.” “Dat zie ik als en compliment”, reageert Jan-Hein. “Het is belangrijk dat onze consultants zich snel wegwijs maken in een organisatie en zich thuis voelen. Blijkbaar is dat hier goed gelukt.”

Afsluiting binnen zeven dagen

Door de wisselingen van de wacht en wegvallende vaste krachten was de start van Thomas wat chaotisch: “De overdracht was summier, maar dat ben ik gewend. Ik ben vooral zelf gaan vragen en ontdekken hoe processen lopen en hoe ze zouden moeten lopen. Gelukkig ben ik heel goed opgevangen en was geen vraag te gek. Mijn eerste prioriteit had betrekking op de periode-afsluiting en de inkoopfacturen. Daar viel bijvoorbeeld winst te boeken door de procedure rond het sluiten en uitdraaien van lijsten te herzien. Zo is te voorkomen dat er nog facturen in de oude periode geboekt worden en er allerlei verschillen ontstaan, die je weer moet corrigeren.” Richard is blij met die verbetering: “Voorheen gold er geen harde deadline voor de maandelijkse afsluiting en nam die soms bijna twee weken in beslag. We zitten nu op zeven dagen en ik streef naar nog korter. Want hoe sneller je een periode afsluit, hoe eerder je je weer op de toekomst kunt richten. Die is altijd interessanter dan het verleden. Bovendien zijn we een levensmiddelenbedrijf met dagverse producten. Wat hier ’s ochtends binnenkomt moet ’s avonds weg zijn. We willen dus heel direct kunnen sturen op basis van cijfers. Thomas en Leroy hebben ervoor gezorgd dat onze cijfers bijna net zo vers zijn als onze vis.”

Perspectief van winst en groei

Ook voor Leroy was de start bij Profish een kwestie van veel zelf uitvinden: “De overdrachtsdocumenten blonken niet uit in volledigheid. Maar met veel vragen en uitzoeken kom je ver. Zeker omdat iedereen hier je graag helpt.” Jan-Hein: “Onze consultants vallen eigenlijk nooit in een gespreid bedje. Ze komen ergens waar een vaste kracht weggevallen is of waar de nood aan de man is. Daarvoor bellen organisaties ons. We trainen onze consultants erop om zo snel mogelijk alles te snappen en van betekenis te zijn.” Thomas vult aan: “Wat mooi werkt, is dat Leroy en ik andere vragen stellen over hetzelfde vraagstuk. Met die verschillende invalshoeken komen we tot antwoorden en oplossingen die straks voor elke opvolger werken.” Richard: “Door de inhaalslag die deze jongens gemaakt hebben, komen onze business controllers nu ook weer toe aan hun eigenlijke werk: de analyse van de cijfers. En daar schuilt voor Profish uiteindelijk het perspectief van winst en groei in. Met de basis op orde kunnen we gaan bouwen, bijvoorbeeld met de keuze voor en implementatie van een systeem om de inkoopfacturen automatisch te verwerken. Ook daar geef ik Thomas en Leroy heel graag een rol in.”

 

Wilt u meer informatie over wat Fagro voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier of telefonisch via 040 368 24 30.

 

Lees ook

Fagro voelt zich thuis bij de gemeente Apeldoorn

Fagro ondersteunt maatschappelijke organisaties in West-Brabant

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.