“Vorig boekjaar hebben we voor het eerst een audit gehad op een aantal ESG KPI’s”, begint Joris. “E.ON sorteert al voor op de hoogste auditstandaard, terwijl dat pas in 2028 verplicht wordt. Ook wij moesten snel opschalen om aan de nieuwe normen te kunnen voldoen.” Met die realisatie schakelde Essent de expertise van Fagro in.
Consultant Marcel van Ooijen, met 14 jaar ervaring bij Fagro en al eerdere ervaring als consultant bij Essent, begon eind april met de implementatie van een verbeterde ESG-rapportagestructuur. “We zochten iemand die niet alleen de regelgeving door en door kent, maar ook begrijpt hoe je mensen in een grote organisatie in beweging krijgt”, zegt Joris.
Fagro’s aanpak
Marcel koos voor een integrale en mensgerichte aanpak om de ESG-Reporting ambities van Essent te verwezenlijken. “Een van de eerste stappen was het leggen van contact met collega’s bij E.ON in Duitsland”, vertelt hij. “Zo konden we aansluiten op de ontwikkelingen daar, gericht op het opstellen van het eerste jaarverslag volgens de CSRD-richtlijnen.”
Hoewel Essent zelf niet verplicht is om zelfstandig extern op de CSRD te rapporteren, is het wél van belang om te voldoen aan de rapportage-eisen van E.ON. Marcel licht toe: “De jaarrekening van Essent wordt namelijk opgenomen in de geconsolideerde jaarrekening van het moederbedrijf.”
Daarnaast heeft Marcel geïnventariseerd hoe de huidige opzet en werking van de controls op de ESG-rapportage ervoor stonden. “Daar zagen we dat het proces nog strakker georganiseerd kon worden”, zegt hij. “Hiervoor is het cruciaal om commitment en tijd van de directie en relevante managers te krijgen. Daarom hebben we gewerkt aan een sterke ESG-governance, om eigenaarschap te creëren in onze relatief complexe organisatie.”
Van compliance naar intrinsieke motivatie
De ESG-Reporting moet niet alleen intern worden gedragen vanuit de vraag van E.ON, maar ook aansluiten bij de specifieke ambities van het Nederlandse topmanagement. Daarbij werd rekening gehouden met nationale uitdagingen en materialiteit, die op sommige punten kunnen afwijken van de bredere, Europese focus van het moederbedrijf.
Zo vormt Essent’s ESG-strategie een combinatie van externe compliance en eigen duurzaamheidsdoelen. Een belangrijk onderdeel is bijvoorbeeld de betaalbaarheid en toegankelijkheid tot de energietransitie – een thema dat voor Essent, als grootste energiebedrijf in Nederland, essentieel is. Met steun vanuit Fagro wordt ESG nu strategisch verankerd in de bedrijfsvoering van Essent, waardoor de organisatie klaar is om haar maatschappelijke impact te vergroten en tegelijkertijd te voldoen aan de strengste auditstandaarden.
Kijken naar de toekomst
Met de ESG-Reporting structuur stevig ingebed in de organisatie ziet Essent de toekomst met vertrouwen tegemoet. De focus ligt op het behalen van concrete duurzaamheidsdoelen en het continu verbeteren van de rapportageprocessen. “Het is ons doel om niet alleen aan de rapportagenormen te voldoen, maar vooral actief bij te dragen aan een toegankelijke energietransitie voor alle Nederlanders”, benadrukt Joris.