Fagro is onderdeel van

Gemeente Rotterdam

Fagro helpende hand bij TOZO-uitvoering

Gemeente Rotterdam kon tijdens de coronacrisis wel wat ondersteuning gebruiken bij de verwerking van de stormvloed aan TOZO-aanvragen. Twee consultants van Fagro schoten te hulp. Een win-win voor beide partijen, vertellen Samantha Geuenich en Sjors Beckers.

Gemeente Rotterdam kon tijdens de coronacrisis wel wat ondersteuning gebruiken bij de verwerking van de stormvloed aan TOZO-aanvragen. Twee consultants van Fagro schoten te hulp. Een win-win voor beide partijen, vertellen Samantha Geuenich en Sjors Beckers.

“Via de TOZO-regeling kunnen ondernemers die door de coronacrisis in de knel komen een tijdelijke financiële overbrugging aanvragen, in de vorm van een uitkering voor levensonderhoud of een lening voor bedrijfskapitaal”, zegt Samantha. Zij is een van de twee consultants die vanuit Fagro bij gemeente Rotterdam aan de slag zijn gegaan. Het is haar eerste opdracht via Fagro en zelfs haar eerste fulltimebaan. Naast haar masterstudie International Business, met een specialisatie in Marketing Finance, werkte ze eerder parttime bij pensioenuitvoerder AZL.

Jaarcijfers beoordelen

Samantha startte eind november 2020 bij het team Inlichtingenbureau van gemeente Rotterdam. “Bij dit team komen vanuit het inlichtingenbureau signalen binnen die van invloed kunnen zijn op de rechtmatigheid van een TOZO-uitkering voor levensonderhoud, bijvoorbeeld omdat het inkomen van de partner te hoog is. Dat moet worden gecheckt en kan een herziening van de uitkering betekenen. De ondernemer ontvangt dan een beschikking”, legt ze uit. In maart 2021 werd Samantha gevraagd voor het team DGA, een mooie stap vooruit. Ze verduidelijkt: “DGA staat voor directeur-groot aandeelhouder. Bij dit team behandelen we dossiers van ondernemers die directeur-grootaandeelhouder zijn van een bv. Daarbij moet je echt in de jaarcijfers duiken, een leuke nieuwe uitdaging voor mij!”

Kwaliteitsbewaking

Samantha’s collega Sjors Beckers versterkte de TOZO-gelederen van gemeente Rotterdam van oktober 2020 tot en met juni 2021. Ook voor hem was het zijn eerste opdracht via Fagro. Na zijn studie People & Business Management deed Sjors ervaring op bij Toppoint Blinds, een bedrijf in raamdecoratie. Daarna maakte hij de overstap naar Fagro om verder om zich heen te kijken. Sjors hielp gemeente Rotterdam eerst bij de beoordeling van aanvragen voor een TOZO-uitkering voor levensonderhoud. Bij zijn werk hoorde ook het maken van beschikkingen en rapportages. Begin 2021 groeide Sjors door naar kwaliteitsmedewerker. “In die functie controleer je of TOZO-aanvragen terecht zijn gehonoreerd en fiatteer je betalingen en beschikkingen”, vertelt hij.

Vraagbaak

Sjors en Samantha wisten zich snel de ins & outs van de TOZO-regeling eigen te maken, door zelfstudie en training. Sjors: “Als ik dingen tegenkwam die ik niet kende, besprak ik die tijdens het wekelijks overleg. Op basis van deze input werden er nieuwe werkafspraken en werkinstructies gemaakt.” Zo groeide Sjors uit tot een ware vraagbaak voor collega’s, zeker omdat hij relatief lang op het project zat. Samantha herkent die rol. “Binnen het IB-team was ik ook het aanspreekpunt voor collega’s met allerlei vragen. Ik ben niet iemand die zomaar iets aanneemt, maar ik zoek dingen uit en zet afspraken op papier. Dat helpt om meer gestructureerd te werken. Ook heb ik geholpen bij het opzetten van nieuwe werkprocessen.” Net als Sjors vindt ze het belangrijk om zelfsturend en proactief te zijn en initiatieven te nemen.

Leerzaam project

Samantha ervaart haar werk aan het TOZO-project bij gemeente Rotterdam als heel leerzaam, zo zegt ze. “De overheid was een nieuw gebied voor me. En tijdens mijn studie heb ik natuurlijk het een en ander van finance geleerd, maar de boekhouding van een holding-werkmaatschappijstructuur in de praktijk beoordelen is toch iets anders. Ook heb ik veel over mezelf ontdekt. Van nature ben ik iemand die wat bescheiden is, maar nu ben ik op voorgrond getreden en durfde ik discussies aan te gaan.”

Levenservaring

Ook Sjors is professioneel en persoonlijk gegroeid. “Ik heb heel zelfstandig leren werken en naast inhoudelijke kennis over verschillende ondernemingsvormen en financiën belangrijke levenservaring opgedaan. Niet alleen doordat ik met veel verschillende collega’s heb samengewerkt. Je krijgt ook allerlei ondernemers aan de telefoon die boos zijn of zich zorgen maken. Je moet mensen rustig weten te krijgen en je gaat met iedere persoon op een andere manier in gesprek. Die communicatieve vaardigheden kan ik bij volgende opdrachten goed gebruiken”, aldus Sjors.

Interesses ontdekken

Sjors is ondertussen gestart bij een nieuwe opdrachtgever. Hij zit sinds midden juni op de finance afdeling van PDM. Dat is een expertisebureau gespecialiseerd in de optimalisatie van productie-omgevingen en de ontwikkeling van technologie voor de complexe machinebouw. Sjors: “Een hele andere wereld dan de gemeente, waar ik heel ander werk doe, zoals projectadministratie, debiteurenbeheer, facturatie en ondersteunende hr-werkzaamheden. Dat helpt me mijn interesses te ontdekken.” Voor Samantha loopt het werk bij gemeente Rotterdam nog even door. Als de TOZO straks stopt en overgaat in de bijstand, is het ook voor haar tijd voor een nieuwe opdracht.

 

Contact met ons opnemen? Dat kan telefonisch via 040 368 2430, via de mail info@fagro.nl of via het contactformulier onderaan deze pagina.

Lees ook

Fagro voelt zich thuis bij de gemeente Apeldoorn

Fagro ondersteunt maatschappelijke organisaties in West-Brabant

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.