Fagro is onderdeel van

Onder de indruk van Waterschapsbedrijf Limburg: ‘Innovatieve en warme organisatie’

Het Waterschapsbedrijf Limburg en Fagro hebben al jarenlang een goede relatie. Ook nu weer is er een consultant actief bij de overheidsorganisatie in Roermond, die zich concentreert op het zuiveren van afvalwater. Ramon Janssen is onder de indruk van het innovatieve karakter van het Waterschapsbedrijf Limburg: “Grijs imago? Daar is hier geen sprake van.”
V.l.n.r. Ramon Janssen, Désirée van IJzendoorn, Nica Ortu en Luud Hermans.

 

Steeds meer Fagro-consultants aan de slag bij overheid of non-profit

Het Waterschapsbedrijf Limburg en Fagro hebben al jarenlang een goede relatie. Ook nu weer is er een consultant actief bij de overheidsorganisatie in Roermond, die zich concentreert op het zuiveren van afvalwater. Ramon Janssen is onder de indruk van het innovatieve karakter van het Waterschapsbedrijf Limburg: “Grijs imago? Daar is hier geen sprake van.”

‘Het Waterschapsbedrijf Limburg? Hebben we daar onlangs niet voor moeten stemmen?’ Nee, dat was voor het Waterschap Limburg. Maar wees gerust, je bent niet de enige: het Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) en het Waterschap Limburg worden door velen met elkaar verward.

Hoe zit het nu precies? WBL zuivert het afvalwater in Limburg en geeft het een nieuwe bestemming. Bijvoorbeeld als irrigatiewater, proceswater voor de industrie of, ‘gewoon’, terug aan de natuur. Waterschap Limburg zorgt daarentegen voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water.

“Stel dat we dat niet meer deden: dan zouden teruggaan naar de Middeleeuwen.”

Modern en dynamisch

Ondanks dat WBL misschien niet zo’n bekende naam heeft, is het wél een innovatieve organisatie. Dat merkte ook consultant Ramon Janssen van Fagro, die sinds 2021 bij WBL een opdracht vervult, als medewerker Financieel Beleid. “WBL doet hele vernieuwende dingen, vooral op het gebied van duurzaamheid. Bovendien is de organisatie ook heel modern en dynamisch ingericht. Helemaal niet wat je verwacht bij een overheidsorganisatie. Daar hangt vaak een wat grijs imago omheen. Dat merk ik vaker als ik met collega’s over dit soort type organisatie praat. Maar daar is hier helemaal geen sprake van.”

Désirée van IJzendoorn, manager Advies & Control bij WBL, knikt instemmend bij de woorden van Ramon. “Ik zeg altijd: ‘Hier werken ambtenaren, maar dit is een industriële onderneming’.” Een bedrijf vooral met een sterk maatschappelijk doel. Het zuiveren van afvalwater is namelijk erg belangrijk voor het milieu en (dus) de gezondheid van mensen. “De levensverwachting van de bevolking is in de voorbije eeuw met 35 jaar gestegen juist omdát we afvalwater zuiveren”, vertelt Désirée.

Proeftuin voor innovatie

Dat zuiveren gaat zoals gezegd op innovatieve wijze: “We doen heel veel aan circulariteit, en klimaatneutraliteit. We draaien nu bijvoorbeeld een onderzoek in onze ‘proeftuin’; de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Simpelveld. Dit is een zogenaamde Verdygo-installatie, een hele nieuwe, modulaire zuiveringsmethode. Hier kijken we hoe we met poederkooldosering medicijnresten uit afvalwater kunnen filteren.”

Ramon heeft onlangs zelf ervaren hoe ver WBL op het gebied van innovatie al is: ‘‘Ik heb recentelijk voor een studie onderzoek gedaan naar waardeproposities. Ik heb me vooral op de duurzame modellen gestort. Als je dan leest wat er allemaal is en als je dat wegzet tegen wat WBL doet: dan zijn ze daar bij deze organisatie al heel ver in. Neem nu de CSRD-wetgeving die eraan komt op het gebied van duurzaamheid. Dan zijn ze hier toch goed op weg. Ze hebben al een concrete roadmap hiervoor uitgeschreven.”

Hoe is Ramon eigenlijk terecht gekomen bij WBL? Omdat er mensen waren vertrokken uit het kleine team Financieel Beleid, was er acuut een nieuwe, liefst ervaren kracht nodig. Omdat de relatie tussen WBL en Fagro heel goed is, kon business manager Nica Ortu snel en adequaat inspelen op de urgente behoefte die er plotseling was.

Ramon beschrijft zijn werk bij WBL: Ik houd me bezig met opstellen van begrotingen en het verwerken van maandelijkse wijzigingen daarbij, stel de jaarrekening mee op, schuif aan in het controlling-overleg. Elke week is eigenlijk weer anders”, schetst hij. “Elke week komen er leuke vraagstukken binnen. Het kan heel gevarieerd zijn. Soms zijn het hele simpele vragen over bepaalde boekingen. Maar het zijn ook vaak meer complexe vragen, zoals fiscale vraagstukken.

Warm bad

Met zijn jarenlange ervaring in het bedrijfsleven hebben financiën geen geheimen meer voor Ramon. Maar omdat WBL een overheidsbedrijf is, is de organisatie wel anders ingericht: “Je hebt hier wat meer lagen dan in een ‘gewoon’ bedrijf. Daar moest ik even aan wennen. Daar tegenover staat dat alles heel goed is vastgelegd in procedures en processen.”

Ramon geeft aan dat hij vanaf de eerste dag heel warm is ontvangen door zijn nieuwe collega’s bij WBL: “Hier maken ze echt tijd voor je. Toen ik hier kwam, had ik één maand de tijd om ingewerkt te worden. Mijn voorganger was enorm kundig. Ze wist echt heel veel, ondanks haar jonge leeftijd. Ik was onder de indruk van haar, van wat zij allemaal wist en hoe ze zich binnen WBL had kunnen ontwikkelen.”

Dat is een compliment voor WBL, zegt Luud Hermans, directe collega van Nica Ortu bij Fagro: “Onze mensen werken er hard voor om snel onderdeel te zijn van een organisatie. Dat vinden we belangrijk. Dan is het fijn dat een opdrachtgever zoals WBL het juist makkelijk maakt voor een consultant om zich thuis te voelen.”

‘‘Elke week is eigenlijk weer anders.”

Supermooi

Nica is blij dat Ramon zijn werk bij WBL als positief ervaart: “Ik vind het leuk om te zien dat consultants die bijvoorbeeld een bepaald beeld hebben van een organisatie, erachter komen dat dat beeld niet klopt . En dat ze vervolgens juist zoiets hebben: Dit vind ik eigenlijk wel erg leuk. Je hoort dan ook binnen Fagro steeds meer mensen die graag een opdracht binnen de overheid en non-profit willen doen.”

Nica en Luud proberen de opdrachten binnen de overheidssector dan ook goed onder de aandacht te brengen bij de Fagro-professionals: “De vragen die we binnen die sector krijgen zijn erg interessant en vaak heel afwisselend. Uiteraard moeten wij ervoor zorgen dat onze mensen zo goed mogelijk inzetbaar zijn en daarom hebben we een vrijwillige inhouse BBV (Besluit Begroting en Verantwoording)-cursus aangeboden. Ook die bleek erg in trek. In de afgelopen zes maanden hebben al meer dan zestig consultants ervoor gekozen om die training te volgen. Dat zegt genoeg!”

Tot slot: de verwarring over WBL en het Waterschap is binnenkort verleden tijd, want de twee organisaties gaan met elkaar fuseren. Een spannend en omvangrijk proces, vertelt Désirée van IJzendoorn, die vanuit WBL de projectleider is van de samensmelting. “Het traject naar het samengaan duurt een kleine twee jaar. Op 1 januari 2025 moet de nieuwe organisatie op de kaart staan”, vertelt ze.

“Beide organisaties samen hebben meer dan zeshonderd medewerkers. Heel uitdagend, en super mooi om mee te maken. Het is een essentiële stap om onze missie te blijven vervullen: het meest bewonderenswaardige en innovatieve grondstof-, energie- en waterketenbedrijf zijn, die bijdraagt aan een gezonde samenleving.”

Lees ook

Met Fagro ontwikkelt Essent toekomstbestendige ESG-Reporting

Hansen Dranken maakt dankzij Fagro sprongen in CSRD-implementatie

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.