Fagro is onderdeel van

Arbeidsmarktregio Zuid-Limburg

Samenwerken aan verandering

Soms voel je de urgentie om dingen te veranderen, maar zoek je naar een partner die je hierbij helpt. In hun zoektocht naar een financiële partner kwam de Arbeidsmarktregio Zuid-Limburg uit bij Fagro. Het werd de start voor een bijzonder project. Een gesprek met alle betrokkenen over enthousiasme, ambitie, samenwerking én ruimte.
V.l.n.r. Nica Ortu, Helmut Bemelmans, Mike Reneman, Levi Eussen.

 

Fagro ontzorgt Arbeidsmarktregio Zuid-Limburg bij financial engineering

Soms voel je de urgentie om dingen te veranderen, maar zoek je naar een partner die je hierbij helpt. In hun zoektocht naar een financiële partner kwam de Arbeidsmarktregio Zuid-Limburg uit bij Fagro. Het werd de start voor een bijzonder project. Een gesprek met alle betrokkenen over enthousiasme, ambitie, samenwerking én ruimte.

Nederland heeft in totaal 35 arbeidsmarktregio’s, waarvan Zuid-Limburg er één is. In deze arbeidsmarktregio’s wordt er samengewerkt om mensen te ondersteunen op gebied van het vinden van werk of leer- en ontwikkelingsmogelijkheden. In de Arbeidsmarktregio Zuid-Limburg werken gemeenten, het UWV, vakbonden, werkgeversorganisaties en onderwijsinstellingen met elkaar samen. Al deze partijen hebben structurele en tijdelijke middelen om invulling te geven aan de gezamenlijke opdracht van de arbeidsmarktregio.

Desondanks is niet altijd duidelijk hoe het traject dat iemand op weg helpt naar nieuw werk, nu precies gefinancierd moet worden. Zeker als delen van een aanvraag niet helemaal binnen een bestaande regeling blijken te passen. Met andere woorden: hoe weet een consulent, die werkzaam is bij één van de partners, wat uit welk subsidiepotje betaald moet worden, zonder dat hij uren en dagen kwijt is om dat uit te zoeken?

Complex

Want het financieren van zulke trajecten is behoorlijk ingewikkeld, weet kwartiermaker Mike Reneman van de Arbeidsmarktregio Zuid-Limburg: “Om mensen aan werk te helpen, halen we bij de overheid consulenten binnen met een agogisch, dienstverlenend, maatschappelijk werk-profiel. Omdat zij de beste mensen zijn hiervoor. Maar ondertussen worden zij opgezadeld met een complexe financiële puzzel om dienstverlening voor iemand te realiseren. Dat is eigenlijk oneerlijk. De bestuurders achter de Arbeidsmarktregio dachten toen: Dat moet anders kunnen! Daarom vroegen we ons af hoe we consulenten kunnen ontzorgen zodat ze nóg meer mensen kunnen helpen.”

Een unieke kans

Sommige gesprekken blijven je voor altijd bij. De kennismaking met Mike staat Nica Ortu in ieder geval nog helder voor de geest. Mike kwam naar de Business Manager van Fagro toe met de vraag of Fagro kon meehelpen met het oplossen van die financiële puzzel voor consulenten. Eigenlijk wist Nica het meteen: “Dit kan wel eens een heel bijzonder project worden.” Nu helpt Fagro regelmatig instanties met het optimaliseren van financiële processen. “Maar toen Mike vertelde over zijn ambitie om binnen een samenwerking in het publieke domein iets fundamenteel te veranderen, zag ik een unieke kans. En ik wist ook direct: voor dit project heb ik wel iemand in petto.”

“Ik weet dat alles door het werk van Fagro optimaal blijft doorlopen. Dat geeft een gerust gevoel”

Blij van verandering

Die persoon waar Nica aan dacht, is principal consultant Helmut Bemelmans. Gepokt en gemazeld in de financiële consultancywereld en vooral iemand die erg blij wordt van projecten waarin verandering een centrale rol speelt. “Ja, ik werd heel enthousiast toen ik over dit project hoorde”, denkt hij terug aan dat eerste gesprek. “En dat gevoel werd bevestigd in mijn eerste ontmoeting met Mike. Ik trof iemand die echt iets nieuws wilde neerzetten. Maar ik dacht ook: Wauw, hiervoor moeten we alles uit de kast halen. Maar na meer dan 20 jaar in deze wereld weet ik: dat zijn de mooiste projecten.”

Hoewel de veranderambitie van Mike direct eruit sprong, was het allereerst cruciaal dat het besteden van de tijdelijke en structurele financiële middelen honderd procent goed opgezet en uitgevoerd zou worden. En ook daar had Nica iemand voor op het oog: de junior consultant Levi Eussen, die met zijn sterke digitale kennis en skills hier uitstekend vorm aan zou kunnen geven.

Tandem

En zo ontstond er een krachtige tandem: de ervaren Helmut met zijn jarenlange expertise, opgedaan in vele veranderprojecten, en de jonge Levi, met zijn frisse blik en snelle leervermogen. Voor Levi was het een positieve ervaring om met Helmut samen te werken. “Helmut heeft mij veel vrijheid gegeven om oplossingen te vinden en te realiseren. Dat vond ik heel fijn. Bovendien kon ik altijd op hem terugvallen en met hem sparren over problemen die ik tegenkwam en ideeën die ik had. Daar heb ik veel van geleerd.”

Inmiddels lopen de financiële processen zó goed dat Mike zich geen enkele zorgen maakt over de uitvoering ervan: “Ik weet dat alles door het werk van Fagro optimaal blijft doorlopen. Dat geeft een gerust gevoel.” Ook van buiten Limburg is de aanpak niet onopgemerkt gebleven. “Andere arbeidsmarktregio’s hebben interesse in hoe wij het hier aanpakken. Dat is wel een compliment”, zegt Levi trots.

“Voor ons is Fagro geen gewone leverancier van diensten geweest, maar echt een partner”

Een echt team

En hoe zit het dan met het realiseren van die ene, brandende ambitie? Helmut heeft samen met Mike een Team Financial Engineering opgezet, waarin alle samenwerkende partners binnen het Werkcentrum Zuid-Limburg vertegenwoordigd zijn. Iedere week komt dit team bij elkaar. Samen weten zij voor iedere financieringsvraag die binnenkomt en waar onduidelijkheid over bestaat, een oplossing te vinden. Inmiddels zijn al meer dan 300 vragen op deze manier behandeld.

Helmut zelf geeft leiding aan het Team Financial Engineering. Hij geeft Mike de credits voor het creëren van de goede sfeer die er binnen de samenwerking heerst. “Er is echt sprake van een teamgevoel. Dat maakt het plezierig om samen te werken. Dat is de grote verdienste van Mike, die hier vanaf het begin veel energie in heeft geïnvesteerd.” Mike zelf blijft bescheiden: “Het is vooral omdat wij durven samen te werken vanuit een gezamenlijk belang. Alle partners doen dat. Dat maakt dit project zo bijzonder. Zeker in het publieke domein. De bestuurders van de partnerorganisaties in deze samenwerking hebben ons hiervoor de ruimte gegeven. Daar verdienen ze alle lof voor te krijgen.”

Toegevoegde waarde

Volgens Nica benadrukken de onderlinge relaties het speciale karakter van het project dat Fagro voor het Werkcentrum mocht doen. “Finance & Control gaat in de eerste plaats om cijfers en getallen. Maar uiteindelijk draait het om het werken met mensen. En als die mensen gezamenlijk een bepaalde ambitie hebben om dingen voor elkaar te krijgen, dan ben je samen bezig om zoveel mogelijk toegevoegde waarde te realiseren. In het geval van dit project is het mooi om te zien dat er zo’n mooie resultaten uitkomen. Want dit project draait voornamelijk om de samenwerking tussen mensen en dat is waaróm het zo goed werkt.”

Mike is het hier helemaal mee eens en benadrukt: “Voor ons is Fagro geen gewone leverancier van diensten geweest, maar echt een partner gebleken die de uitdaging durfde aan te gaan. Ze hebben veel meer gedaan dan de initiële opdracht en hebben eigenaarschap en betrokkenheid getoond bij de ambitie om daadwerkelijk iets te veranderen.”

 

Wilt u meer informatie over wat Fagro voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier of telefonisch via 040-368 24 30.

Lees ook

Fagro voelt zich thuis bij de gemeente Apeldoorn

Fagro ondersteunt maatschappelijke organisaties in West-Brabant

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.