Fagro is onderdeel van

Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO), Veilig Thuis West-Brabant en Safegroup

Fagro ondersteunt maatschappelijke organisaties in West-Brabant

Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO), Veilig Thuis West-Brabant en Safegroup zijn organisaties die mensen tijdelijk of langdurig ondersteunen en activeren om de regie op hun leven te voeren. Fagro-consultants Ernst-Olaf Griep en Kees van Kuijk hielpen hen met het invullen van vacante functies én om meer “voor de troepen uit te lopen”.
V.l.n.r. Judith Kuypers, Karin Donkers-Brouwers, Kees van Kuijk en Ernst-Olaf Griep.

Het verhaal van drie stichtingen, Ernst-Olaf en Kees: Dit is de juiste match

Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO), Veilig Thuis West-Brabant en Safegroup zijn organisaties die mensen tijdelijk of langdurig ondersteunen en activeren om de regie op hun leven te voeren. Fagro-consultants Ernst-Olaf Griep en Kees van Kuijk hielpen hen met het invullen van vacante functies én om meer “voor de troepen uit te lopen”.

In de afgelopen jaren zijn deze drie stichtingen én vastgoedstichting Stemo onder één en hetzelfde bestuur en toezicht gekomen. De drie organisaties zijn nog in ontwikkeling als het gaat om het behalen van synergetische voordelen op het gebied van kwaliteit en efficiency. De werkdruk is toegenomen, omdat sommige medewerkers plots niet langer één, maar drie organisaties van dienst moesten zijn. “Ik merkte dat er echt een aantal mensen dreigden uit te vallen door deze situatie, waarin de druk heel hoog was”, legt Judith Kuypers uit. Zij is de verantwoordelijk directeur-bestuurder voor de drie organisaties. “En er waren ook mensen die na zoveel jaar een andere keuze maakten. Eén van hen was onze directeur Bedrijfsvoering; zij besloot helaas om te stoppen.”

“Hoe vervangen we mensen die vertrokken zijn?”

Kentering maken

Omdat Kuypers graag haar mensen zo goed mogelijk wilde ondersteunen, ging ze op zoek naar extra krachten. Maar omdat SMO, Veilig Thuis en Safegroup non-profitorganisaties zijn en geen commerciële bedrijven, was dat nog niet zo gemakkelijk. Judith legt uit waarom: “Wij zijn voor een groot deel afhankelijk van geldstromen vanuit de gemeente. We kunnen dus niet zomaar zeggen: we breiden even uit. Iedere euro willen we zorgvuldig investeren én we willen bovendien geen ‘waterhoofd’ aan overhead te creëren. Daarnaast zal er altijd iets van werkdruk blijven bestaan in deze organisaties. Daarom moeten we proberen voor de troepen uit te lopen in plaats van achter de feiten aan te lopen. Dat is de kentering die we nu aan het maken zijn.” Dus toen Judith in gesprek ging met business manager Karin Donkers-Brouwers van Fagro lagen er twee vragen op tafel: ‘Hoe vervangen we de mensen die vertrokken zijn?’ en ‘Hoe kunnen we uitbreiden?’. Omdat de functie van directeur Bedrijfsvoering cruciaal was voor de continuïteit van bepaalde bedrijfsprocessen, werd daar als eerste op ingezet. Karin wist vervolgens meteen wie ze hiervoor naar voren zou kunnen schuiven.

SMO Breda is een professionele organisatie, voor mensen met een ondersteuningsvraag, zoals dak- en thuislozen, die een beroep doen op een vorm van opvang, (woon)begeleiding, zorg en of activering. Veilig Thuis West-Brabant geeft advies en biedt ondersteuning, zowel aan slachtoffers, omstanders als professionals, die te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling. Safegroup helpt gezinnen in de regio’s West-Brabant en Zuid-Holland Zuid die met huiselijk geweld te maken hebben. Safegroup biedt ook 24 uur, zeven dagen per week, een veilig onderkomen aan vrouwen, eventueel met hun kinderen, die in een acute noodsituatie van huiselijk geweld tijdelijk opgevangen moeten worden.

Niet gek te krijgen

“Ernst-Olaf Griep kwam meteen bij mij bovendrijven als dé consultant hiervoor”, zegt Karin stellig. “Waarom? Dat is vaak een gevoelskwestie. We kennen bij Fagro onze klanten natuurlijk goed. Je weet vaak wat voor soort organisatie het is, wie daar het beste zou passen. Bovendien is Ernst-Olaf iemand die je niet zo snel gek krijgt.”

De consultant van Fagro moet glimlachen. “Dat klopt wel, denk ik”, geeft hij toe. “Zelfs als er een flinke uitdaging ligt, zoals hier het geval was. Het was zeker geen gespreid bedje. Maar juist dat vind ik interessant. Ik ben er eigenlijk meteen ingedoken: mezelf verdiepen in de organisatie, stukken lezen, kijken hoe geldstromen in elkaar zitten en natuurlijk kennismaken met alle teams waar ik de leiding over zou krijgen.”

Judith looft vooral de kritische, maar constructieve houding van Ernst-Olaf: “Hij heeft heel veel goede vragen gesteld. Maar nooit om dingen te veranderen of te bekritiseren. Maar om dingen te begrijpen en verbeteren.”

Eye-opener

Ernst-Olaf is momenteel echter niet de enige consultant van Fagro die bij SMO, Veilig Thuis en Safegroup rondloopt. Sinds enkele maanden is ook Kees van Kuijk werkzaam in Breda. Hij wordt ingezet als controller. Kees is 65 en pas recent, na een mooie loopbaan, aan de slag gegaan voor Fagro. Dit is zijn eerste interim-opdracht. “Ik kom uit het bedrijfsleven, waar alles heel strikt was. Dus mijn eerste vraag die ik stelde toen ik hier binnenkwam, was: ‘Waar is de jaarrekening?’ Maar die was er dus nog niet. Dus dat was anders dan ik gewend was”, lacht hij. “Maar wel heel uitdagend.” Voor Kees is het werken bij de drie organisaties een verademing. ‘‘En omdat deze organisaties een maatschappelijk doel hebben, voel je echt dat je van toegevoegde waarde bent. Het gaat niet alleen om cijfers of zelfverzonnen deadlines; het gaat om mensen. Dat sprak me ook direct aan toen Karin mij benaderde voor deze opdracht.”

Toegevoegde waarde

Karin is trots als ze Kees vol tevredenheid over zijn opdracht hoort praten. “Het mooie is dat we iemand met zoveel ervaring aan Fagro hebben kunnen binden. Het maakt dan niet uit dat Kees al 65 is; hij is van toegevoegde waarde voor ons en voor onze klanten, dus dan ben je altijd welkom.” De belangrijkste vraag is echter: is de klant net zo tevreden?

Op die vraag antwoordt Judith Kuypers volmondig ‘ja’: “Karin, ik moet je een compliment maken. Je hebt een match gevoeld tussen deze twee heren en onze organisatie. En dat gevoel bleek juist, want ik zie en ervaar hoe ze hier werken en hier inderdaad goed passen. Niet alleen omdat ze veel kennis van zaken en ervaring met zich meebrengen, maar vooral omdat ze de juiste persoonlijke kwaliteiten bezitten om ons daar te helpen brengen waar we naartoe willen. En dat is soms nog belangrijker.”

Lees ook

Fagro voelt zich thuis bij de gemeente Apeldoorn

Onder de indruk van Waterschapsbedrijf Limburg: ‘Innovatieve en warme organisatie’

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.