Fagro is onderdeel van

Case

Fagro ondersteunt huisartsenorganisatie met financiële uitdagingen

Huisartsenorganisatie PrimaCura in Midden-Brabant is de voorbije jaren hard gegroeid. En dat zorgt voor tal van veranderingen binnen de organisatie, ook op financieel gebied. Fagro helpt PrimaCura al enige tijd met het aanbrengen van meer structuur als het gaat om financiële informatie die van belang is voor bestuur en beleid. Een uitdagende klus voor consultants Hans Janssen en Rutger van den Berg: “Ze weten hier van aanpakken.”

Hans en Rutger helemaal op hun plek bij PrimaCura: ‘Gedreven mensen die vooruit willen’

Hans en Rutger werken als respectievelijk Finance Manager en Business Controller bij PrimaCura; een middelgrote organisatie waar ruim 170 huisartsen bij zijn aangesloten. Het bedrijf helpt huisartsen en praktijkmedewerkers met kennis en overige professionele ondersteuning. In Tilburg en Waalwijk heeft PrimaCura daarnaast twee spoedposten, waar huisartsen en medewerkers spoedeisende medische huisartsenzorg verlenen die niet kan wachten tot de volgende dag.

“PrimaCura maakt zich sterk voor een gezonde regio, waar iedereen meedoet om zo gezond mogelijk te worden of te blijven”, legt algemeen bestuurder Ellen Otte uit. “Dat doen we onder meer ook door het aanbieden van programma’s voor chronische zorg voor mensen met bijvoorbeeld hartfalen of diabetes. Verder ondersteunen we huisartsen ook op het gebied van ICT. We zijn bijvoorbeeld nu bezig met gezamenlijk inkopen van wachtkamerschermen en software voor websites.”

“PrimaCura maakt zich sterk voor een gezonde regio”

Complex

PrimaCura werkt in de regio samen met andere zorgpartijen zoals gemeenten, ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties en GGZ-instellingen, en heeft te maken met twee zorgverzekeraars. Het is dan ook een echte netwerkzorgorganisatie. Maar dat maakt de financiële huishouding best wel complex, geeft Ellen toe: “Zo hebben de twee zorgverzekeraars allebei een ander beleid, met weer verschillende regeltjes. Bovendien hebben we als PrimaCura allerlei verschillende varianten van financiering uit diverse bronnen. Dus die financiële stromen zijn niet heel straightforward. Wat dat betreft vraagt het natuurlijk wel iets van een organisatie, om dat geheel goed in kaart te hebben.”

En daar kon PrimaCura wat ondersteuning bij gebruiken. Al was aanvankelijk de vraag iets eenvoudiger: er moest tijdelijk een vacature voor een Finance Manager ingevuld worden. Maar uit de eerste gesprekken tussen Fagro en PrimaCura bleek al snel dat er ook behoefte was aan een nieuwe kijk op het managen van de financiën. “Voorheen hadden we een Finance Manager annex Business Controller. Maar dat was eigenlijk te veel werk voor één iemand, zeker nu we na de fusie zo gegroeid zijn”, vertelt Ellen. “Dus hebben we gelijk twee vacatures opengesteld.”

En zo kwamen Hans en Rutger aan boord bij PrimaCura. Wat was Hans’ eerste indruk van zijn nieuwe werkplek? “Inderdaad waren de financiën behoorlijk complex, zoals Ellen al zegt. Het eerste wat je dan gaat proberen is om zoveel mogelijk die geldstromen in kaart te brengen. Waar komt alles vandaan? En dan ga je kijken naar waar je het geld aan kunt besteden. Dit is je budget: hoe kun je dat inrichten? En dan ga je vervolgens aan de slag met rapportage.”

“PrimaCura is een echte netwerkzorgorganisatie, dat maakt de financiële huishouding best wel complex”

Warm welkom

Dat was echter nog niet zo gemakkelijk, schetst Hans: “Je ziet niet alleen die verschillende inkomstenstromen, maar ook verschillende systemen. Momenteel wordt er nog veel via Excel gewerkt. Dat is handmatig werk en dus foutgevoelig. Hier liggen mooie kansen op verbetering. We zijn nu in gesprek over hoe we daar een slag in kunnen gaan maken.”

Voor Rutger was het even omschakelen toen hij bij PrimaCura begon. Hij kwam van een opdracht op een plek waar al het nodige was gebeurd aan verbeteringen. “PrimaCura kwam uit een fusietraject en dan is er bijna automatisch een afstemming van financiële systemen en standaardisatie nodig. Er was al gestart met verbetertrajecten en daar kon – en kan ik nog steeds – mooi mijn steentje aan bijdragen”, blikt Rutger terug: “Dat maakt zo’n opdracht tegelijkertijd ook heel uitdagend. Eigenlijk heb ik samen met de mensen hier gefocust op tijdswinst, waarbij de nadruk is gaan verschuiven van invoeren en bijhouden naar rapporteren. We zitten nu midden in deze ontwikkeling.”

Wat het ‘landen’ en uiteindelijk werken bij PrimaCura voor Hans en Rutger heel prettig maakt, is het warme welkom dat ze hebben gekregen. “Het is een prachtige organisatie met gedreven mensen in een bedrijfstak die er echt toe doet. Dit maakt het werken echt leuk”, zegt Hans lovend. “Heel open en vooral een club die vooruit wil.” Rutger is het daar roerend mee eens: “Ondanks de vele veranderingen wordt er niet geklaagd. Niemand is bang voor nieuwe dingen. Ze zeggen ‘gewoon’: dat gaan we doen. Nee, ze weten wel van aanpakken hier.”

“Hier liggen mooie kansen op verbetering”

Bovendien is het werken bij een organisatie als PrimaCura ook heel leerzaam, vindt Hans. “Neem gesprekken met een zorgverzekeraar. Dat had ik voordien ook nog nooit meegemaakt op dat niveau. De ene zorgverzekeraar zit er echt weer anders in dan de andere.”

Wat heb je volgens hem nodig om zulke gesprekken – die over grote sommen geld gaan, bestemd voor essentiële zorg – goed te laten verlopen? Hans denkt even na en zegt: “Vooral procesbegeleiding, geduld en dat je helderheid hebt over waar de zaken om draaien. Ik doe die gesprekken dan ook niet alleen, maar samen met de medisch bestuurder en de manager Beleid. Samen bereiden we alles voor. En Rutger helpt met alle onderliggende berekeningen voor de begrotingen. Ik zou het allemaal niet willen missen.”

Uitdaging

Niet alleen PrimaCura zélf verandert; zeker ook de wereld om de huisartsenorganisatie heen. Zoals in bijna iedere sector is er in de medische wereld sprake van arbeidskrapte. Dat geldt zowel voor PrimaCura als de aan hen verbonden huisartsen. Zo gaat PrimaCura voor komend jaar op zoek naar een vaste vervanger voor de positie van Financieel Manager. Parallel hieraan is er sprake van een toegenomen zorgvraag, die ertoe leidt dat huisartsen steeds meer onder druk komen te staan.

“De huisarts is zo cruciaal in ons zorgstelsel. Dat is degene waar mensen altijd terecht kunnen, dus die moet je wel beschermen”, benadrukt Ellen Otte. “Zo voelen we dat bij PrimaCura ook echt. Je wilt dat er de druk op de huisartsen en hun medewerkers behapbaar blijft. Dat is voor de komende jaren wel de grootste uitdaging. Samen met onze partners in de regio gaan wij daar een bijdrage aan leveren. En dan helpt het ook dat we wat betreft financiën nóg meer grip krijgen, zodat we daar waar nodig kunnen bijsturen en duidelijke keuzes kunnen maken.”

“Samen met onze partners in de regio gaan wij daar een bijdrage aan leveren”

Ook in deze uitgave

Ook in deze uitgave

Fagro over de vloer bij personeelsvoorziener AB Zuid-Holland

Fagro helpt Alfa onderweg naar duurzaam verdienmodel

Fagro ondersteunt huisartsenorganisatie met financiële uitdagingen

Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.